2. İlişkisel Sosyal Bilimler Kongresi

KONGRE TARİHİ
10 Ekim - 12 Ekim 2018

KONGRE ŞEHRİ
Ankara, Türkiye
KONGRE YERİ
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi

KONGRE WEB SİTESİ
isbk.asbu.edu.tr
DAVET
İlki geçen yıl Nisan ayında İstanbul Yeditepe Üniversitesi’nde, yoğun bir başvuru ve katılımla gerçekleşen İlişkisel Sosyal Bilimler Kongresi, daha önce sırasıyla Adnan Menderes, Pamukkale ve Akdeniz üniversitelerinde düzenlenen Pierre Bourdieu Sempozyumlarının devamcısı niteliğindedir. Kongrenin isminde ve odak noktasında gerçekleşen bu genişleme, bilhassa genç sosyal bilimcilerin ilişkiselci araştırma gündemlerine gösterdiği ve giderek artan ilginin bir neticesi oldu. Nitekim II. İlişkisel Sosyal Bilimler Kongresi, 10-12 Ekim 2018 tarihleri arasında Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde gerçekleşecek.

Uluslararası sosyal bilimler ve özelde sosyoloji camiasında 90’larda iyiden iyiye belirginleşen ilişkiselci dönemeç, bir yanıyla sosyalbilimsel araştırma etkinliğini günbegün verimsizleştiren epistemolojik düalizmlere dönük tepkinin bir sonucu olarak tezahür etmişti. Alvin Gouldner’ın 70’lerin hemen başlarındaki kriz teşhisinde örneklendiği üzere ana-akım sosyolojinin kesif bir eleştirisiyle gündeme gelen epistemolojik çağrı, içeriğine uygun bir biçimde disiplinler arası ve hâttâ disiplinler üstü bir karaktere bürünerek, ilişkisel sosyal bilimi icra edecek araştırma şebekelerinin temellerini atmış, ilişkiselci araştırma gündemlerinin ve sorunsallarının önünü açmıştır.

Sosyolojinin muhtelif çalışma alanlarıyla ve disiplinlerle ilişkisi içerisinde, günümüzde belirginleşmiş üç temel paradigmatik ilişkiselci pozisyon bulunmaktadır: Antropoloji/etnoloji ile sosyolojinin kesişiminde Pierre Bourdieu ve muhtelif araştırma gündemleriyle Bourdieu-sonrası sosyoloji; Tarih/yazımı ile sosyolojinin kesişiminde Charles Tilly, Michael Mann ve muhtelif çalışma alanlarıyla tarihsel sosyoloji; metateorik/ontolojik temel arayışında felsefe ile sosyolojinin kesişiminde Roy Bhaskar, Margaret Archer ve muhtelif çalışma alanları ve disiplinlerdeki izleyicileriyle eleştirel realizm.

David Harvey’in eleştirel realist bir güzergâha yerleşerek coğrafyayı ve mekânsal analizi eleştirel sosyal bilimlerin merkezine çektiği çalışmalarının yanı sıra, Harrison White’ın sosyal şebekeler teorisi gibi periferide yer alan girişimler de göz önüne alındığında, neredeyse bir sosyal bilim kıtasından söz etmek mümkündür. Nitekim bu temeller üzerinde kendini gösteren gelişim, muhtelif disiplinlerarası/üstü bilim alanlarına (iletişim bilimleri, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, iktisadi bilimler vb.) ve çalışma alanlarına (kent çalışmaları, göç çalışmaları, yaşlılık çalışmaları, toplumsal cinsiyet çalışmaları, kültürel çalışmalar, bilim çalışmaları, bölge çalışmaları vb.) doğrudan sıçramış, bu alanlarda çok yönlü etkiler yaratmıştır.

Türkiye’deyse 2000’li yıllarla birlikte söz konusu üç temel paradigmatik pozisyonda ilk ürünlerin verilmeye başlandığı ve bu araştırmacıların kısa sürede birbirleriyle temasa geçtiği görülmektedir. Bilhassa son on yılda belirli bir irade şeklinde cisimleşmeye başlayan araştırma şebekesi, belirli yönlerdeki yayın ve eğitim pratikleriyle aynı zamanda bu kongrenin de teorik ve kurumsal temellerini atmıştır. Kongre bu temeli halen muhafaza etmektedir. Öte yandan son dört senedir Nisan-Mayıs aylarında gerçekleşen buluşmaların bu yıl Ekim ayına sarkmış olmasının akademi-içi ve akademi-dışı nedenleri aşikâr olsa gerektir. Bilim etkinliğinin hem epistemik hem de kurumsal özerkliğinin ağır yaralar aldığı bu ahvalde, komplike bir girişim olan kongrenin de bundan etkilenmesi kaçınılmazdı. Dolayısıyla her şeye rağmen kongrenin 2018 yılı içerisinde düzenleniyor olması, buluşmaların devamlılığı açısından mutluluk ve moral vericidir.

Kongre 10-11-12 Ekim 2018 tarihlerinde Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Rektörlük Binası A ve B salonlarında yapılacaktır. Üç gün sürecek olan II. İlişkisel Sosyal Bilimler Kongresi sosyoloji, mimari, şehir bölge planlama, güzel sanatlar, kadın çalışmaları, istatistik, coğrafya, gerontoloji, antropoloji, iktisat, çalışma ekonomisi, iletişim, eğitim bilimleri, sağlık gibi alanlarda ilişkisel çalışan bilim insanı, araştırmacı ve ilgililerin katılımına açıktır.

KONGREUZMANI.COM veritabanında kayıtlı etkinliklere ait tarih, yer ve diğer içerik detayları ilgili yıl içerisinde yetkili kurum tarafından değiştirilebilir. Lütfen etkinliğe ait resmi web sitesinden güncel bilgileri teyit ediniz. HATA BİLDİR: Bu etkinlik detaylarında hata varsa bize iletebilirsiniz.

PAYLAŞ: WhatsApp Facebook X.com LinkedIn
Takvime Ekle Google Outlook iCal
bir minduce projesidir
Kongre Ekle Eklenecek kongrenin bilgilerini giriniz.